Zasada Fabryka Maszyn, urządzenia i maszyny, które produkuje ZFM

ZFM, czyli Zasada Fabryka Maszyn, to firma zajmująca się projektowaniem, produkowaniem oraz sprzedażą maszyn i urządzeń z przeznaczeniem do przemysłu spożywczego. Jakich konkretnie? Warto przyjrzeć się temu z bliska.

Czym zajmuje się ZFM?

Przemysł spożywczy jest jednym z największych gałęzi rynkowych na świecie. To rzecz jasna wymaga również, by dążyć do usprawnienia produkcji, by była ona nie tylko szybka, ale i wygodna oraz jak najwyższej jakości. Pomaga w tym zastosowanie odpowiednich maszyn oraz urządzeń, dzięki którym produkty te wytwarzane są w sposób właściwy dla danej branży. ZFM zajmuje się właśnie produkcją takich maszyn, z zachowaniem nie tylko najwyższej jakości oraz bezpieczeństwa, ale i podchodząc do swojej pracy w sposób indywidualny, w zależności od życzeń klientów. Z dokładną ofertą zakładu można zapoznać się na stronie: zfm-online.com, a tymczasem możemy przyjrzeć się kilku maszynom produkowanych przez tę firmę.

Komory wędzarnicze

Jednym z podstawowych elementów zakładów gastronomicznych są komory wędzarnicze. Dzięki nim produkty żywnościowe nabierają charakterystycznego zapachu, smaku oraz koloru. W ten sposób mogą zostać poddane obróbce termicznej nie tylko mięsa i wędliny, ale też ryby czy sery. W przypadku ZFM, do wyboru jest zarówno tradycyjna komora wędzarnicza, jak również komora wędzarnicza w wersji mini oraz komora wędzarniczo-parzelnicza, która oprócz wędzenia zajmuje się parzeniem, pieczeniem, suszeniem oraz schładzaniem.

Kotły warzelne

To niezastąpione w gastronomii urządzenie służy przede wszystkim do przygotowywania oraz utrzymywania w cieple zup, a także wielu innych płynnych produktów spożywczych. Wykorzystywane są przede wszystkim w kuchniach i lokalach gastronomicznych. Można w nich gotować również mięsa i wędliny, a także topić tłuszcze. Dostępne są także kotły warzelne z mieszadłem, dzięki którym można produkować smalec, musy owocowe czy sosy, zachowując przy tym jednorodną konsystencję.

Kocioł warzelny

Mieszałki otwarte i próżniowe

W przetwórstwie mięsnym jednym z najczęściej wykorzystywanych urządzeń są mieszałki, w których miesza się zarówno farsze, jak również wykorzystuje przy produkcji wędlin, konserw, garmażerki czy sosów. Ten typ maszyn najczęściej można spotkać w masarniach, a także większych firmach cateringowych. Dzięki mieszadłom, produkty spożywcze są dokładnie mieszane do jednolitej konsystencji. Można znaleźć kilka typów tych maszyn: mieszałki otwarte typu Z i łopatkowe, a także mieszałki próżniowe typu Z i łopatkowe.

Stół rozbiorowy

Czym jest stół rozbiorowy? Jego przeznaczenie jest dość jednoznaczne, bowiem za jego pomocą można rozdzielać tusze wieprzowe czy wołowe. Najczęściej wykorzystywane są one w masarniach i innych firmach gastronomicznych. Zalicza się do kategorii mebli technologicznych, ponieważ dzięki zastosowaniu przesuwanej taśmy możliwe jest zwiększenie synchronizacji oraz wydajności pracy w zakładzie.

Linia do smażenia

Chodzi tutaj przede wszystkim o urządzenie wykorzystywane w gastronomii i produkcji żywności do smażenia wyrobów spożywczych. Działa to na tej zasadzie, iż produkty te przesuwają się po taśmie i są one smażone pod odpowiednią temperaturą, a także zanurzane we fryturze, czyli gorących płynach, na przykład w tłuszczu.