Z czego robi się pojemniki masarskie? Jakie normy muszą spełniać pojemniki na mięso?

Pojemniki masarskie to produkty często wykorzystywane szczególnie w branży gastronomicznej. Producentów tych artykułów nie brakuje, dzięki czemu jeżeli istnieje takie zapotrzebowanie, można się w nie łatwo zaopatrzyć. Z czego jednak są wykonywane pojemniki masarskie? Materiał ma znaczenie?

Czym są pojemniki masarskie?

Jak sama nazwa wskazuje, pojemniki masarskie są wykorzystywane do przechowywania produktów mięsnych. Można je spotkać w przemyśle, czyli zakładach produkcyjnych, gdzie mięso przechodzi przez różne etapy przetworzenia. Później są one wykorzystywane także w logistyce i ogólnie pojętym transporcie. Pozwalają one na przechowywanie produktów mięsnych i ich bezpieczne przewożenie, bez uszczerbku na jakości. Ostatnim etapem jest ich magazynowanie w punktach docelowych – sklepach, restauracjach, pubach i innych punktach, gdzie serwowana jest żywność.

Z racji swojej specyfiki, pojemniki masarskie muszą być wykonane z odpowiednich materiałów, które pozwolą na zachowanie najwyższej higieny, co rzecz jasna przekłada się na zdrowie i bezpieczeństwo konsumentów, którzy po te właśnie produkty będą później sięgać. Pojemniki masarskie powinno się wybierać, zwracając szczególną uwagę na ich parametry.

Z jakich materiałów wykonywane są pojemniki masarskie?

Obecnie na rynku dominuje jeden materiał, którym jest tworzywo sztuczne, najczęściej w postaci polietylenu. Ma ona szerokie zastosowanie w przemyśle, dzięki temu, że można go dowolnie przetwarzać i kształtować, dodatkowo jest bardzo ekologiczny, ponieważ produkty z niego wykonane, można poddać recyklingowi. Charakteryzuje się dużą wytrzymałością, a także, co jest istotne szczególnie przy żywności, jest łatwy do utrzymania w czystości. Obecnie ciężko znaleźć pojemniki masarskie wykonane z innych materiałów i są one pewnym standardem.

Jak wybrać dobry pojemnik masarski?

Producentów pojemników masarskich i ogólnie rzecz ujmując pojemników, opakowań i skrzynek do żywności jest wiele. Ich cechą wspólną powinno być to, aby były one wykonane z wysokiej jakości materiałów i dodatkowo muszą mieć też potwierdzone w postaci certyfikatu bezpieczeństwa i higieny PZH. Innymi słowy, pojemniki masarskie, muszą zostać oficjalnie dopuszczone do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Dzięki temu przechowywane mięso nie będzie ulegało zniszczeniu lub nie będzie ryzyka nasiąknięcia szkodliwymi substancjami.

Jakie są rodzaje pojemników masarskich?

Wybór pojemników masarskich będzie uzależniony od wielu różnych czynników, głównie od tego, jakie produkty ma przechowywać oraz jak ma być użytkowany. Inne produkty wykorzysta się przy transporcie, inne przy przechowywaniu. Mogą mieć zróżnicowaną wielkość oraz kształt, a także w niektórych przypadkach posiadać specjalne pokrywy. Dzięki nim produkty mięsne są lepiej chronione i nie wypadną one ze skrzynek, np. przy przenoszeniu. Wybór będzie więc kwestią tego, jakie ma się potrzeby i co najlepiej sprawdzi się w danej sytuacji. Przy okazji warto pamiętać, by korzystać jedynie ze sprawdzonych producentów, którzy rzeczywiście mogą potwierdzić, iż oferowane produkty posiadają niezbędne certyfikaty i zezwolenia.